Se spune ca fiecare curmal dezvolta relatii stranse cu semenii sai.Daca unul moare,"prietenul"sau din apropiere il jeleste si nu mai rodeste.Un copac-femela se stinge daca "partenerul"sau moare.
Fructul acestui copac pretios este un aliment de baza,ce poate fi mancat proaspat sau poate fi uscat si pastrat in faina.Nici o parte a copacului nu este irosita:
-truchiul-este folosit pentru lemnul lui si drept combustibil,
-scoarta fibroasa este impletita in funii,
-din crengi-se fac garduri si acoperisuri,
-iar din frunze se confectioneaza cosuri,matasuri,sacose si sandale.
Din sucul unor specii de curmal se obtine un sirop dulce ,iar cel al curmalilor tineri poate fi supus fermentatiei pentru a se obtine un vin gustos,dar foarte tare.
Nici samburii nu se arunca;prajiti si macinati din ei se prepara "cafea"-o alternativa la ceaiul fierbinte servit in serile reci ale desrtului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu